miercuri, 26 august 2015

MARAMURES – IUBIRE, VERDE, TRADITIE 4 zile/2014

                     Romania este una dintre cele mai frumoase tari din lume care isi pastreaza traditiile vii si isi prezerva natura. Va prezint – Maramures – un loc cu bogatie mitologica, privelisti uimitoare si biserici unice din lemn, situat in nordul tarii.
                    Excursia noastra a inceput din Bucuresti, 10 ore de condus. Drumurile au fost foarte bune, cu o exceptie: Pasul Prislop. Daca nu vreti sa va distrugeti masina stati departe de acest drum :) .

Panorama de pe Prislop








   
                         Dupa ce am ajuns in Viseul de Sus, ne-am cazat si am pornit la o plimbare pe Valea Izei, am vizitat Manastirea Barsana, una dintre cele mai inalte biserici de lemn din lume, inclusa in Patrimoniul UNESCO, taxa 5 lei/pers (intrare+fotografiere). Frumoasa putin spus!
                         Am fost impresionati si de Valea Izei, care ofera peisaje de vis. Ne-am plimbat si pe camp pentru a simti parfumul florilor, desi solul era moale :)).
Valea Izei
Valea Izei

Manastirea Barsana


Interiorul Manastirii Barsana
Interiorul Manastii Barsana
Manastirea Barsana

Manastirea Barsana
 
                     
                     A doua zi, am mers in Cimitirul Vesel Sapanta, de asemenea inclus in Patrimoniul UNESCO, pentru 14 lei/pers (intrare+fotografiere), situat in satul Sapanta, la 70 km de Viseul de Sus. Este unic in lume si are caracteristici diferite precum: cruci de lemn pictate in culori vii cu imagini sculptate care arata atitudinile caracteristice ale vietii fiecarui decedat si epitafe care sunt scurte poeme scrise la persoana intai ca o confesiune a decedatului insusi. Unele sunt amuzante, altele triste, dar ne-a facut placere sa citim fiecare confesiune.
                
Cimitirul Vesel Sapanta

Cimitirul Vesel Sapanta
                Dupa aceasta vizita atat de speciala, am oprit sa vizitam Muzeul Satului din Sighetul Marmatiei. Pentru 2 lei/pers, un ansamlu de arhitectura populara si tehnici, care prezinta case vechi si anexe ale acestora specifice regiunii.      

Casa din Muzeul Satului

Interiorul unei case din Muzeul Satului
 
                     
                          A treia zi, am mers in Gara Mocanitei, pentru a ne plimba prin Parcul National al Muntilor Maramuresului, dar nu avea program in acea zi (contactati Gara inainte sa va planificati excursia), insa am hotarat sa mergem pe jos acolo. Luati-va sandwichiuri la pachet pentru ca nu veti gasi restaurante. Pe drum am trecut prin mici sate si verdele s-a aratat pretutindeni. Singurul lucru ce ne-a deranjat a fost sunetul drujbelor care se auzea din spatele muntilor si nu inceta. Cred ca localnicii doboara copacii :(.
Valea Vaserului

                    
                     A patra zi, am pornit spre Bucuresti si am oprit sa vizitam satul Viscri si Biserica fortificata Viscri, cea mai veche biserica transilvaneana fortificata, de asemenea face parte din Patrimoniul UNESCO, intrarea 5 lei/pers. Daca incercati sa cautati satul, pe multe harti nu se regaseste, parca este scos din basme si asezat in Romania! Pana si Printul Charles a cumparat o casa aici si face tot ce ii sta in putinta sa il prezerve. Am fost tare bucurosi sa vedem ca localnicii inca isi faceau vechile meserii: crosetat, fierarit, olarit, etc. Am simtit ca ne-am intors in urma cu 100 de ani :) .
Satul Viscri

Satul Viscri

Biserica fortificata Viscri
Interiorul Bisericii fortificate Viscri

Urcati? :)

Panorama din turnul Bisericii fortificate Viscri

Cand calatoresc in Romania, mi se pare din ce in ce mai frumoasa pe zi ce trece.

BUGET/2 pers:
Benzina – 580 Lei
Cazare 3 nopti – 360 Lei
Mancare – 450 Lei
Diverse (bilete intrari, suveniruri) – 90 Lei

TOTAL/2 PERS – 1480 Lei


               

Niciun comentariu: